ПРЕЗЕНТАЦИJА

Црква „Свети Георгиј Победоносецот“во Дупница

Нејзината изградба започна во 1888 година од страна на мајсторот Саве Джамбазки. Тоа беше завршен во 1895 година и беше осветена на 10 септември истата година од страна на Митрополитот Доситеј од Самоков. На фасадата над главниот влез е насликан Свети Георгиј Победоносецот. На влезот се трите проскинетариј. На иконостасот се поставени дванаесет големи икони (2X1 м), изработени во Киев, кои се со исклучително ретки димензии во Бугарија.