ПРЕЗЕНТАЦИJА

Пештерата Хајдушка и Црната дупка

50 минути од селото Бистритса. Две карпи формации, кои се меѓу ретките во овој дел на Рила. Пештерата Хајдушка за време на турското ропство беше камп за одвоени делови што се шетаа по планините. Областа не беше многу популарна поради тешкиот пристапност во тие времиња и пештерата Хајдушка беше одлично скришно место и логор за долги периоди на време. Според легендите, таму се криел дел од богатството на Илио Војводата. Подоцна пештерата Хајдушка беше користена како скривалиште од илегални во периодот пред 1944 година.

Тоа е уште еден доказ за постоењето на тракиско светилиште во областа, чии остатоци се пронајдени, но се уште не се проучени во детали. Погледот од терасата пред влезот им овозможува на навивачите да го фати на полето на орлите.

Црната дупка е само 40 минути од центарот на Бистритса и се наоѓа во матката на Црниот карпа. Според легендата, за време на турското ропство, девојките од областа скокна од врвот, така што нема да се киднапирани од поробители, па оттука и името на карпата.

Верувањето е дека ако имате здравствен проблем и останете во Црната дупка некое време, духовите на овие девојчиња ќе ве излечат, а болеста ќе биде однесена од нив. Постојат неколку легенди за исцелителната моќ на ова мистериозно место.